Dijeta za mršavljenje ili za očišćenje organizma?

Dijeta za mršavljenje ili za očišćenje organizma?

Danas postoji mnogo različitih programa detoksikacije i čišćenja organizma i raznih organa. Knjige i časopisi čitaocu nude razne metode čišćenja: od čajeva i infuzija do potpunog gladovanja.

Tags:

Glavni cilj ovih dijeta je čišćenje organizma od svih zagađujućih materija, kao što su toksini, otrovi, teški metali, veštački aditivi, hormoni, pesticidi i herbicidi, itd.

Dobra dijeta za čišćenje sastoji se, uglavnom,  od prirodnih sirovina, kao i bilja koja su pogodna za čišćenje unutrašnjih organa i tkiva. Čišćenje će Vam pomoći da osećate više energije, da budete zdraviji i mlađi, ali ove dijete su često čak i teže od uobičajenog programa za smanjenje težine. Čišćenje organizma je neophodno za svakog ko se prejede, jede visokokaloričnu hranu, prerađene ili kontaminirane namirnice, kao i onima koji redovno krše režim ishrane. Telo se zagađuje pogotovu kad čovek puši, zloupotrebljava alkohol ili kofein, živi u gradu ili ekološki ugroženim regionama, uzima lekove, ili je bolestan od virusa, bakterija i parazita. Stres takođe doprinosi intoksikaciji.

Da li je moguće da izgubite težinu sa programom čišćenja? Verovatno. Iako količina unosa hrane nije ograničena, isključene su iz ishrane sve visokokalorične i veštačke namirnice. Mada, ako želite, možete, na primer, da se najedete oraha, broj kalorija će biti veoma nizak, što će na kraju dovesti do gubitka težine smanjujući masne naslage. 

Većina težine izgubljene tokom čišćenja je tečnost. To je uzrokovano naglim smanjenjem potrošnje ugljenih hidrata, telo oslobađa višak vode. Dakle, tokom nedelje možete da izgubite nekoliko kilograma, ali uglavnom na račun vode.

Dijete za čišćenje nisu preporučljive na duže vreme, jer sadrže suviše malo kalorija i strogo ograničavaju spisak odobrenih proizvoda. Ako je potrebno, možete ih držati sa pauzom: jednu nedelju dijete - nekoliko nedelja redovne ishrane. Međutim, takav način nije preporučljiv za ljude koji su skloni brzom mršavljenju i gojenju, jer to može izazvati velike oscilacije u težini, sa svim negativnim posledicama.

Dijetu za čišćenje organizma je dobro primenjivati kao kratkoročni oporavak i početak dugoročnog programa mršavljenja, gde je osnova - skromno smanjenje potrošnje energije (oko 500 kcal dnevno) u kombinaciji sa programom za povećanje fizičke aktivnosti.

Ocena: 4.5
Dodato: 31.10.2013