Medicinska dijeta

Medicinska dijeta

Medicinska dijeta (dijeta broj 8, kako se ona još zove), je stvorena od strane nutricionista i namenjena je, pre svega, za one koje su gojazni. Za ljude čija je osnovna bolest gojaznost, mada medicinska dijeta broj 8 može da se primeni i u pratnji drugih bolesti koje ne zahtevaju posebne dijete.

Tags:

Cilj medicinske dijete broj 8 je da se poboljša metabolizam, čime se uklanja višak masnih naslaga. Režim ishrane - 5-6 puta dnevno, sa limitom slobodne tečnosti, soli, jela i proizvodi koji stimulišu apetit. Energetska vrednost dnevnih obroka je 1600-1700 kcal.

Dozvoljava se:

Ražani i pšenični hleb (crno brašno), pšenične ili ovsene mekinje (dnevno do 100-150 g). Možete jesti supe, ali ne više od 250-300 g, sa malim količinama krompira, sa različitim povrćem: kupus, cvekla, šargarepa. Čorba sa ćuftama i povrćem, riblja ili teleća čorba - 2-3 puta nedeljno. Jedite morske plodove. Pijte malomasne mlečne proizvode, jedite kiselu pavlaku sa ne više od 9% masti. Malomasni sir (100-200 g dnevno). Dozvoljavaju se jaja, ali u obliku omleta sa kuvanim povrćem. Jedite više povrća u sirovom obliku: sve vrste kupusa, repe, paradajz, bundeva, tikvice, zelena salata, rotkvice, krastavac. Izbacite grickalice! Jedite sveže salate, nemasnu šunku, salate sa kuvanom ribom i mesom. Pijte nezaslađene kafu i čaj.

Nije dozvoljeno:

Proizvodi sa puterom, proizvodi od lisnatog testa. Supe sa testeninom, pasulj čorbe, žitarice, masno mleko. Birajte posno meso, živinu – dnevno ne više od 150 g. Isključite kuvana jaja, konzerviranu ribu u ulju. Slane i masne sireve, slatke kolače. Žitarice, posebno ovas, pšenicu i pirinač, pasulj, testeninu. Isključite začine. Treba takođe isključiti slatko voće: urme, smokve, banane, suvo grožđe i grožđe. Deserte i slatkiše. Naravno, sladoled, med, džemovi, konditorski proizvodi, šećer, sosevi, začini, majonez.

Pre nego što započnete medicinsku dijetu, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom! Želimo da Vam gojaznost više ne smeta!

Ocena: 4
Dodato: 02.06.2013