Kako da jedete više povrća?

Kako da jedete više povrća?

Svima nam je poznata korist povrća za naš organizam. Stručnjaci preporučuju da se jede 800 grama povrća dnevno. Vi ne volite povrće? Jednostavno, vi ne znate da ga pripremite.:)

Tags: povrće |

Povrće je izuzetno korisno zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, različitih kiselina, vitamina i aktivnih elemenata koji dobro utiču na naše zdravlje. Raznovrsnost ovih elemenata u povrću upravo utvrđuje njegov ukus i hranljivu vrednost. Povrće mora da bude prisutno na našem stolu svakog dana.

Predstavljamo Vam nekoliko načina da jedete što više povrća!

Načinite svoj uobičajeni meni raznovrsnim

Narendajte, na primer, šargarepu i dodajte je u testeninu. Jednostavan način da počnete da jedete više povrća je samo povećanje njegovog broja u jelima na koja ste navikli. Isecite šargarepu na kockice i stavite na sto, pospite malo šećerom u prahu. Zamenite tim kolače ili pecivo. Šargarepa će Vam biti slatki i originalni prilog uz kafu i čaj. 

Probajte novo

Dosadile su vam jabuke i banane svaki dan? Kupujte s vremena na vreme novo voće: mango, kivi, pamelo. Probajte nešto što nikad niste probali. Pređite na smokve, dunje, nar.

Pravite koktele

Zanimljiva i ukusna užina između osnovnih obroka je voćni koktel. Može da se napravi čak i u toku radnog dana na poslu. Dodajte u jogurt sveže voća i stavite to u blender. Ovakav obrok, prvo, je hranljiv, a drugo, to je ogromna oblast zanimljivih eksperimenata i neobičnih ukusa.

Naš recept:

- Tri četvrtine šolje jogurta
- Pola šolje jagodastog voća (jagode, borovnice i ostalo po Vašem izboru)
- Polovina zrele banane
- Pola čaše soka od ananasa
- Kašika lanenog ulja (sadrži korisne omega-3 nezasićene masne kiseline).
Pomešajte sve to u blenderu, dodajte cimet, po ukusu nanu i vanilu i uživajte.

Kombinujte

Da li ste probali sendvič od kikirikija sa bananom? Ili mešavinu jogurta i pasulja? Probajte! Osetite nove ukuse. 

Naš recept:
- 400 grama boranije
- 50 grama biljnog ulja
- 50 grama crnog luka
- 2 paradajza
- 5 grama brašna
- Mirođija
- Peršun
- 250 grama jogurta

Operite boraniju, očistite i skuvajte je. Stavite da se prži luk dok ne porumeni, pomešajte sa boranijom. Pospite slatkom alevom paprikom, dodajte seckani paradajz, iseckan peršun i mirođiju i posolite.

Dinstajte sve to dok se ne skuva potpuno. Dodajte brašno razblaženo vodom i kuvajte. Služi se uz gusto kiselo mleko. 

Voćni početak dana

Dosadio Vam je obični doručak omlet i kafa? Otkažite ga odmah! To nije povoljno za zdravlje, i pored toga, dosadno je. Kafa uzbuđuje nervni sistem, i uskoro ćete postati umorni. A u omletu u žumancima je previše holesterola. Bolje je da budete mirniji i tanji nego deblji i nervozniji. Voćni početak dana je dobar za zdravlje, liniju i za dobro raspoloženje.

Dodajte toplotu

Drugi načini da se pronađu novi ukusi uobičajenih vrsta povrća i voća je termička obrada. Pokušajte da kuvate ili pečete nešto što nikada niste kuvali ili pekli.

Naš recept:

- Jedan karfiol
- 1 kašika krem sira
- Četvrtina šolje sira "Parmezan"

Oljuštite karfiol i isecite ga na male komade, kuvajte 6-8 minuta. Pažljivo izvadite iz vode. Izmešajte sve u blenderu dok je karfiol još topao, dodajući krem sir, parmezan, beli luk, so i biber po ukusu.

Slatki život

Pokušajte da umočite voće u toplu čokoladu. Ovo će biti ne samo zdrav dezert, ali takođe i vrlo neobično i ukusno jelo.

Ocena: 4
Dodato: 02.05.2013