7 zlatnih pravila dijete

7 zlatnih pravila dijete

Skoro svaka dijeta je bazirana na određenim principima i pravilima. Uspeh bilo koje dijete zavisi od toga koliko ćete poštovati ova “zlatna” pravila.

Tags: limun | voće |

Uvek pokušajte ujutru na prazan stomak da popijete čašu tople vode sa pola kriške limuna i pola kašičice meda. Limun je dobar “prijatelj” mršavljenja. :)

Ustvari, limun treba da bude prisutan stalno na Vašem stolu tokom cele dijete. Pokušajte da jedete limun svakog dana uz svaki obrok: uz ribu, meso, povrće, salate, pića itd.

Ovaj citrus normalizuje asimilaciju hranljivih materija i poboljšava metabolizam.
 
7 “limunskih” pravila za dijetu:
 
1. Svakog jutra pijte sok od limuna, razblažen sa toplom vodom. 

2. Jedite voće i povrće 4-5 puta dnevno. Nije potrebno svaki put jesti celu porciju salate. Jabuke ili, na primer, šargarepe će biti sasvim dovoljne. Jedite voće,na primer, zajedno i sa nekoliko oraha - proteini će Vam pomoći da se "razblaži" nivo šećera koji se nalazi u voću.

3. Dodajte u supe i salate koru seckanog limuna. Meso i ribu tokom spremanja obavezno poprskajte sokom od limuna.

4. Pokušajte da jedete manje šećera. I ne zaboravite da on može da se krije čak i u nezaslađenom ukusu hrane, kao što su: beli pirinač, krompir, beli hleb i kukuruz.

5. Ne isključujte masti iz ishrane. Obratite pažnju na namirnice koje sadrže omega 3 i omega 6 kiseline. Izbegavajte crveno meso.

6. Bacite polukonzerviranu i konzerviranu hranu uopšte, probajte da jedete samo sveže namirnice. Naravno, uz naše cene pratiti ovo pravilo je veoma teško, ali da popravljate posle oštećeno zdravlje dođe još skuplje, je l’ tako?

7. Ne žurite: jedite redovno u intervalima od 3-4 sata. Žvaćite hranu polako i temeljno. Ako posle večere osećate da ste i dalje gladni, sačekajte 20 minuta: vaš mozak jednostavno nema vremena da obradi podatke i pošalje signal vašem telu da ste siti.

Ocena: 4
Dodato: 16.05.2013