Jedete masti da bi smršali

Jedete masti da bi smršali

Nauka je ponovo otkrila senzaciju za nas: istraživanja su pokazala da je ishrana koja sadrži malo masti štetna za bubrege. No, najzanjimljivije činjenice tek slede.

Tags:

Višak kilograma izgubljenih na osnovu dijete sa normalnim dnevnim unosom masti neće se nakon dijete vratiti duži period, što nije slučaj posle posne dijete, kad se jede samo povrće. Uporedite sami: učesnici naučnog eksperimenta koji su držali dijetu sa prosečnim dnevnim unosom masti, nakon godinu dana posle eksperimenta smršali su još 4 kilograma, za razliku od onih koji tokom dijete skoro uopšte nisu jeli masnu hranu, nakon eksperimenta ne samo da su vratili izgubljenu težinu, već su i dobili po 2 suvišna kilograma. Tako da, jedite masti slobodno čak i za vreme dijete, naravno, vodeći računa o holesterolu, kalorijama i količini ostalih vrednih namirnica. 

Da Vas podsetimo da su norme prosečnog dnevnog unosa proteina, masti i ugljenih hidrata sledeće: 

Muškarci:
proteini - 87 g
masti - 106 g
ugljeni hidrati - 399 g

Žene:    
proteini - 74 g
masti - 90 g
ugljeni hidrati - 337 g

Naravno, ovi podaci su prosečni i mogu se razlikovati u zavisnosti od uzrasta, aktivnosti i stanja zdravlja. Zbog toga, količinu masti i ugljenih hidrata treba da izračunate individualno za sebe posle konsultacije sa lekarom!

Ocena: 4
Dodato: 20.05.2013