Kafa: korist ili šteta?

Kafa: korist ili šteta?

Kafa je verovatno najpopularnije piće ovog veka: neki tvrde da bez toga ne mogu da žive ni jedan dan, drugi okrivljuju mirišljavo piće za sve grehe, od propadanja zuba do naglog porasta krvnog pritiska i srčanih napada. Hajde da vidimo šta je šoljica kafe - korist ili šteta?

Tags: kafa |

Danas, prema statistici, kafu konstantno pije više od 70% ljudi u svetu. Dugačku i kontroverznu listu "za" i "protiv" crne kafe moguće je skratiti u jednu rečenicu: Sve je dobro u umerenim količinama. Za zdravu osobu dozvoljeno je da se pije tri male šoljice (400 ml) kafe dnevno. Ova informacija je potvrđena i zvanično odobrena od strane naučnika iz Italije, Velike Britanije, nekoliko univerziteta u SAD i Rusiji.

Podaci o štetnom uticaju kafe na srce i opšte zdravlje takođe se razlikuju. Dakle, skoro svi istraživači se slažu da su velike količine jakih pića izazivaju aritmiju, porast krvnog pritiska, povećanje proizvodnja želudačnog soka (što može dovesti do čira), i glavobolja.
Mada oni koji vole da tokom konzumiranja kafe popuše nekoliko cigareta najvise izlažu sebe riziku.

Oni koji više vole kafu bez ikakvih dodataka mogu da uživaju u umerenim količinama.

Ne zaboravite, takođe, da zrna kafe sadrže veliku količinu aminokiselina i antioksidanata, kalijum, magnezijum i gvožđe. Vlakna, koja su deo zrna kafe, smanjuju nivo glukoze u krvi, zbog čega neki naučnici tvrde da se kafa bori sa dijabetesom. Kod ljubitelja kafe šanse za razvoj dijabetesa tipa II se smanjuju za tri puta u odnosu na one koji vole da se uzdrže od kafe.

Tajna mladosti: piti ili ne piti?

Skoro je jedinstvena negativna procena svih naučnika za uticaj kafe na kožu lica i tela. Topli napitak širi krvne sudove, izaziva patnju tankoj i osetljivoj koži, a višak kofeina dovodi do blede, nezdrave boje kože lica.

Ali, ako ista zrna dodamo ne u šolju, već u kozmetiku, rezultat će biti momentalan. Kafa je odavno prepoznata kao lider među prirodnim proizvodima u borbi protiv celulita. Skrab od kafe povećava čvrstinu i elastičnost kože, poboljšava cirkulaciju krvi i metabolizam.

Kafa je jedno od najefikasnijih sredstava za održavanje i očuvanje letnjeg suncanja. Kozmetičari preporučuju redovno korišćenje kafe za piling tela i čišćenje lica sa kockama kafe u ledu.

Takođe, već duže vreme ne može biti dovedena u pitanje dokazana činjenica zaštitnih svojstava kafe protiv senilnih bolesti - Parkinsonove i Alchajmerove.

Ocena: 4
Dodato: 28.04.2013