Voliš bazen? Boj se hlora!

Voliš bazen? Boj se hlora!

Voda u bazenima se obično dezinfikuje hlorom. Za razliku od drugih skupih i kvalitetnih dezinfikujućih sredstava, hlor je veoma štetan za kožu i kosu. Kako se zaštititi od negativnog uticaja? Čitajte dalje...

Tags:

Hlor u dodiru sa kožom i kosom može jako da naškodi, čak i da dovede do teških posledica, alergija i dermatitisa, osipa i svraba. Dakle, ukoliko ipak redovno posećujete bazene, trebalo bi da preduzmete sledeće mere:

  • Uvek stavite na glavu kapu za kupanje od bilo kog savremenog materijala (lateksa, silikona itd), u suprotnom, kosa će postati suva i oštećena. Pre nego što ste stavili kapu, stavite na kosu balzam, kako biste je zaštitili tokom celog plivanja.
  • Ako ste zaboravili kapicu kod kuće, pre kupanja u bazenu obiljno nakvasite kosu običnom vodom, pa nju savijte pod šnalicu. Mokra kosa ne može da upije mnogo štetne hlorisane vode.
  • Ako plivate u otvorenom bazenu, 30 minuta pre kupanja stavite na kosu kremu za sunčanje sa maksimalnim brojem zaštite.
  • Posle plivanja u bazenu potrošite vreme da se lepo istuširate, da operete sav hlor sa kose i kože, koristeći gel za tuširanje, šampon i balzam.
  • Posle tuširanja, obavezno stavite na lice, ruke i telo omekšavajući losion ili mleko.
Ocena: 4
Dodato: 24.05.2013