Škampi i paradajz sa medom

Škampi i paradajz sa medom

Probajte ovaj neobični recept salate od škampa i paradajza uz dodavanje meda. Prijatno će Vas iznenaditi ukusna kombinacija ovih morskih plodova uz sveže povrće. Ovo jelo je hranjivo i idealno za vreme dijete.

Za salatu birajte sirove škampe (mogu da se kupe u smrznutom obliku, kao i sveže). Meso škampi je veoma korisno, jer sadrži mnogo proteina, kao i kalcijum, fosfor, gvožđe, jod, magnezijum, bakar, i vitamine B i PP. Ono takođe sadrži taurin - aminokiselinu, koja hrani naše sudove i mišiće, održava ih u dobrom stanju.

Škampi gotovo ne sadrže masti, oni doprinose uravnoteženom radu digestivnog sistema, lako se asimiliraju u organizmu.

Sastojci:

  • 100 gr škampa
  • 3 paradajza
  • 0.5 grančica belog luka
  • 40 gr. maslinovog ulja
  • 1 kašičica meda
  • 1 supena kašika soka limuna
  • peršun, zelena salata
  • so i mleveni crni biber po ukusu

Priprema:
Skuvajte škampe i očistite ih.
Pripremite sos za salatu:
sitno isecite peršun, narendajte beli luk, stavite sve to u činiju i pomešajte sa medom, uljem, sokom od limuna. Posolite i stavite biber po ukusu.
Isecite paradajz.
Stavite na tanjir lišće zelene salate, na njih stavite paradajz i škampe. Na to sipajte preliv i stavite povrh svega za ukras iseckani peršun.

Prijatno!

Ocena: 4
Dodato: 21.05.2013