Španski Gaspaćo za naš struk

Španski Gaspaćo za naš struk

Gaspaćo je osvežavajuća hladna čorbica. Ovaj recept je došao kod nas iz Španije. Danas je ova čorba jako moderna i sprema se širom sveta.

Tags: paradajz |

Interesantno, ali u Španiji gaspaćo nije samo čorba, već i piće. I veoma često služi se na stolu ne u činijama, već u šoljama.

Paradajz je glavni sastojak gaspaća. On treba da bude zreo. 

Ostali sastojci:

  • Beli hleb
  • Krastavac
  • Slatka paprika
  • Crni luk
  • Beli luk
  • Maslinovo ulje
  • Jabukovo sirće
  • So, šećer i biber po ukusu

Pre spremanja uklonite kožu sa paradajza. Da biste to uradili, prvo prelijte paradajz ključalom vodom. Zatim isecite paradajz na male komade. Očistite krastavac od kože i izvadite semenke. Beli hleb (dovoljno je 3 mala parčeta) potopite u malo vode, zatim lagano iscedite višak tečnosti.
Svi sastojci za gaspaćo - hleb, paradajz, krastavac, papriku, crni luk, beli luk stavite u blender da se samele. Prespite masu u veliku ciniju ili serpu. Posuda ne sme da bude metalna da bi u corbi ostali svi vitamini. Dodajte u supu malo maslinovog ulja (2 supene kasike), i jabukovo sirce (po ukusu). A takodje so i biber. Ohladite gaspaćo nekoliko sati u frižideru.
Može da se ukrasi sitno seckanim mirođijom i peršunom.

Prijatno!

Ocena: 4
Dodato: 11.05.2013