Hoćeš roditi? Baci cigaretu

Hoćeš roditi? Baci cigaretu

Naučnici sa belgijskog Instituta Hasselta su objavili zanimljivu statistiku: 2006. godine procenat prevremeno rođene dece u Belgiji je smanjen za 3.13%, 2007 - još za 2.65%, a od 2010. pokazano je da je godišnji pad takvih slučajeva za još 3,5%. Rezultati su neverovatni!

Tags:

Hoćeš da postaneš majka? Izbaci pušenje! Kako su uradile hiljade žena u Belgiji posle 2006. godine  kad je uveden zakona zabrane pušenja na javnim mestima. Već mnogo godina poznato je da duvan negativno utiče na plod za vreme trudnoće. Pušenje izaziva prevremenu zrelost posteljice ploda, hipoksiju, a takođe preranu dilataciju grlića materice, i, kao posledicu, prevremeni porođaj deteta. 

Ovakav uticaj na zdravlje dobijaju, nažalost, ne samo aktivni pušači, već i pasivni koji ne puše sami nego se nalaze pored onih koji puše. U Srbiji, nažalost, još nije zabranjeno pušenje na radnom mestu. Ali pušač ne šteti samo sebi, već i svima u svojoj okolini.

Nadamo se da će se u Srbiji sa uvođenjem zakona protiv pušenja, barem na javnim mestima,  sprečiti i brojni prevremeni porođaji.

Ocena: 4
Dodato: 20.05.2013