Nordijska dijeta je bolje od mediteranske?

Nordijska dijeta je bolje od mediteranske?

Stručnjaci tvrde da se nordijska ishrana smatra boljom alternativom od mediteranske. Istraživači veruju da će se pečenje od jelena i divlje bobice dopasti onima koji ne vole morsku hranu.

Tags: bobice | povrće | voće |

Stručnjaci kažu da su povrća, koja rastu u severnom delu Evrope, na primer, različite vrste klica i spanaća, sadrži više antioksidanata, nego bilo koje drugo povrće. Pored toga, ovo povrće su tradicionalniji za ljude iz Evrope.

Brojna istraživanja pokazuju da su bobice, kao što su borovnica, močvarna jagoda i brusnica, izvor omega 3 masnih kiselina i mogu da zamene morske plodove, mada riba, kao što su pastrmka, losos, bakalar i haringa, takođe prisutne u ishrani naroda Severne Evrope.

Meso losa i jelena je među osnovnim komponentama skandinavske ishrane. Stručnjaci ranije nisu procenjivali ulogu ovog mesa u ishrani. Trenutno, istraživanja su pokazala da je protein, koji se nalazi u mesu, ubrzava metaboličke procese.

Prema ovim testovima, organizmama Evropljanina se teže prilagoditi namirnicama mediteranske ishrane, tako da oni koji vole više meso od ribe, bolje odgovara dijeta nordijca.

Ocena: 4
Dodato: 04.06.2013